Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Είναι για να αποσαφηνιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα η διαφορά (εάν αυτή υπάρχει) μεταξύ μετάξύ των όρων ξεβούλωμα και απόφραξη.

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στις κατοικίες μας είναι το βούλωμα του νιπτήρα ή της μπανιέρας μας και των σιφονιών στα μπαλκόνια μας. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι συνήθως λόγω της κακής χρήσης, της συσσώρευσης λιπών, της ρίψης χοντρών αντικειμένων ή της συσσώρευσης φύλλων. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ξεβούλωμα είναι εύκολο και δεν χρειάζεται απόφραξη από ειδικό. Συνήθως με τη χρήση μίας βεντούζας μπορούμε να καταφέρουμε να ξεβουλώσουμε τον νιπτήρα, τη μπανιέρα ή τα σιφόνια μας πολύ εύκολα.

Ξεβούλωμα σε λεκάνες, σιφόνια, νιπτήρες


Καταρχήν πρέπει να καθαρίσουμε όσο μπορούμε τα είδη υγιεινής ή τα σιφόνια που χρειάζονται ξεβούλωμα. Στη συνέχεια βουλώνουμε με την τάπα το άνοιγμα απ’ όπου φεύγουν τα νερά και χρησιμοποιούμε τη βεντούζα. Γρήγορα θα δούμε τις ακαθαρσίες να διαλύονται με αποτέλεσμα να ξεβουλώνουν οι σωλήνες. Με τη χρήση της βεντούζας δεν χρειάζεται να καταφεύγουμε σε χημικά μέσα που φθείρουν τις σωληνώσεις ούτε σε εταιρείες απόφραξης αποχετεύσεων, παρά μόνο εάν το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό και απαιτείται απόφραξη από ειδικό.

Για να λειτουργούν σωστά οι σωλήνες στα είδη υγιεινής, στον νεροχύτη και στα σιφόνια μας και να μην χρειάζεται να καταφεύγουμε στην λύση της απόφραξης από ειδικό θα πρέπει να τηρούμε ορισμένους κανόνες. Ο κυριότερος από αυτούς είναι να αποφεύγουμε την ρίψη λίπους. Είναι πολύ εύκολο να παγώσει το λίπος και βουλώσουν οι σωληνώσεις, οπότε ο μοναδικός τρόπος ξεβουλώματος είναι η απόφραξη από ειδική εταιρεία γιατί το ξεβούλωμα με βεντούζα δεν επαρκεί.