Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν δεκάδες τύποι αποφρακτικών υγρών ή αποφρακτικών σε σκόνη. Πρόκειται για ειδικά προϊόντα που σκοπό έχουν να ξεβουλώσουν, δηλαδή να διαλύσουν τις μάζες που φράζουν τους σωλήνες αποχέτευσης, τους νιπτήρες, τις λεκάνες, τις μπανιέρες, τους βόθρους, τα σιφώνια και τους νεροχύτες. Ταυτόχρονα το ξεβούλωμα θα απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές που συνοδεύουν το πρόβλημα.

Τα συνηθισμένα αίτια που προκαλούν το βούλωμα στα παραπάνω είδη υγιεινής είναι:
* τα συσσωρευμένα λίπη,
* οι τρίχες,
* τα σαπούνια,
* τα χαρτιά,
* τα υφάσματα,
* το πουρί
* τα κατάλοιπα τροφίμων και
* άλλα οργανικά υλικά σε αποσύνθεση

Τα αποφρακτικά υγρά ή σκόνες πολλές φορές αναγράφουν ότι είναι ιδανικά για την απόφραξη αποχετεύσεων και τον καθαρισμό βόθρων. Τα περισσότερα αναγράφουν ισχυρό αποφρακτικό ή ασφαλές αποφρακτικό. Χρειάζεται όμως γνώση πριν τα χρησιμοποιήσει κανείς καθώς εύκολα μπορούν να διαλύσουν έναν ταλαιπωρημένο σωλήνα με συνέπεια την καταστροφή του. Καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό τεχνικό αποφράξεων.

Οι πιο γνωστές φίρμες αποφρακτικών προϊόντων που βρίσκεις στα ελληνικά καταστήματα είναι αλφαβητικά οι: Davos Chemicals, Eco Service, Hercules U.S.A., HG, New Line και Tuboflo. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 1 ευρώ - 40 ευρώ ανάλογα τη συσκευασία ποσότητας, την ειδική χρήση που απευθύνονται και την επωνυμία της εταιρείας (brand name). Εμείς θα σας δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές αλλά και κάποιες σημαντικές παρατηρήσεις πριν χρησιμοποιήσετε μια αποφρακτική σκόνη ή ένα αποφρακτικό υγρό για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στο ξεβούλωμα.

Τί προσέχουμε στα αποφρακτικά υγρά ή άλλα προϊόντα ξεβουλώματος

Προτού ξεκινήσουμε τη χρήση μιας αποφρακτικής σκόνης ή ενός αποφρακτικού υγρού θα πρέπει να ξέρουμε ακριβώς τα υλικά που αποτελούν το αποχετευτικό μας δίκτυο είτε πρόκειται για πλαστικά (πολυαιθυλένιο, πολυεστέρα, pvc), είτε για μεταλλικά (σίδηρος, ανοξείδωτος χάλυβας, ορείχαλκος, χαλκός, γαλβανιζέ ατσάλι, μόλυβδος, χρώμιο, μπρούτζος, αλουμίνιο κ.α.). Δώστε την προσοχή σας γιατί πολλά προϊόντα ξεβουλώματος δεν ενδεικνύονται για κάποια από τα παραπάνω στοιχεία.

Έτσι, πριν τη χρήση θα πρέπει:
* Να διαβάσουμε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης του αποφρακτικού.
* Να προσέχουμε τις αναθυμιάσεις. Μερικά αποφρακτικά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα αν τα εισπνεύσουμε.
* Να προσέχουμε το χρόνο δράσης όπως καθορίζει ο κατασκευαστής.
* Να γνωρίζουμε αν το αποφρακτικό υγρό είναι υδατοδιαλυτό.
* Να ξέρουμε τα ακριβή πλαστικά και μεταλλικά μέρη του αποχετευτικού μας δικτύου.
* Να επιλέγουμε αποφρακτικό που είναι κατάλληλο μόνο για συγκεκριμένα μέταλλα.
* Το προϊόν να έχει πιστοποίηση φιλικού προϊόντος προς το περιβάλλον (όχι τοξικό).
* Να είναι ισχυρό στη διάσπαση λιπών χωρίς να καταστρέφει τον αποχετευτικό φορέα.
* Τα προϊόντα απόφραξης να προστατεύονται σε χώρους μακριά από ήλιο, υψηλές θερμοκρασίες αλλά και παγετό.
* Τέλος, να φυλάσσονται μακριά από μικρά παιδιά καθώς θεωρούνται χημικά άκρως τοξικά.

Παλαιότερα τα αποφρακτικά προϊόντα ήταν δυσεύρετα στις επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας και μόνο στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα μπορούσες να βρεις κάποια σε περιορισμένη ποσότητα. Σήμερα είναι δυνατόν να βρεις όλες τις κατηγορίες αποφρακτικών υγρών από οποιαδήποτε πόλη - περιοχή χάρη στα ηλεκτρονικά καταστήματα. Κυκλοφορούν σε σκόνη ή σε υγρή μορφή σε διάφορες ποιότητες και τιμές. Προσοχή όμως, είναι πολύ εύκολο να καταστρέψετε σωλήνες και άλλα μέρη του αποχετευτικού δικτύου αν δεν κάνετε ορθή χρήση του αποφρακτικού.