Το ζήτημα της απόφραξης του αποχετευτικού δικτύου είναι, εκτός από σημαντικό, και εκτεταμένο. Και αυτό γιατί αφορά από το ξεβούλωμα ενός σωλήνα αποχέτευσης του νεροχύτη μέχρι την απόφραξη του αποχετευτικού δικτύου μιας γειτονιάς ή ενός οικισμού. Το μέγεθος της εργασίας απόφραξης συνεπώς, είναι από πολύ μικρό μέχρι τεράστιου μεγέθους, με τις αντίστοιχες απαιτήσεις σε δυσκολία, εργατοώρες και εξοπλισμό.

Η πραγματοποίηση συνεπώς μιας απόφραξης, με βάση τα παραπάνω, μπορεί να γίνει είτε από έναν ιδιώτη για το δικό του δίκτυο αποχέτευσης με πολύ απλά εξαρτήματα, είτε από πολύ εξειδικευμένες εταιρίες με ειδικά καταρτισμένο προσωπικό και πανάκριβο εξοπλισμό. Είναι επόμενο λοιπόν ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση να χρησιμοποιούνται διάφορα και διαφορετικά εξαρτήματα και μηχανήματα, πολύ απλά ή πολύ πολύπλοκα.

Εξαρτήματα και εργαλεία αποφράξεων


Το βούλωμα στο νιπτήρα ή στο νεροχύτη του σπιτιού, εντοπίζεται συνήθως στο σιφόνι και η αντιμετώπιση είναι μάλλον απλή. Μπορεί δε, να γίνει από κάποιον μη εξειδικευμένο, όπως τον ιδιοκτήτη του σπιτιού με τη χρήση πολύ απλών εργαλείων. Η πρώτη σκέψη για αποκατάσταση του συγκεκριμένου προβλήματος είναι μάλλον μια χημική αντιμετώπιση με κάποιο ειδικό σκεύασμα – οξύ που με τη βοήθεια καυτού νερού, διαλύει το συσσωμάτωμα που έχει προκαλέσει το φράξιμο. Επειδή όμως το οξύ αυτό επηρεάζει και τις ίδιες τις σωληνώσεις αποχέτευσης, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται μηχανικές λύσεις παρά χημικές.

Έτσι, η γνωστή «βεντούζα» είναι μια απλή και αποτελεσματική λύση, που κοστίζει πολύ λίγο και «κάνει μια χαρά τη δουλεία». Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η λίγο πιο πολύπλοκη χειροκίνητη αντλία ξεβουλώματος. Η πίεση που ασκείται στους σωλήνες αναγκάζει το ξένο σώμα που έχει προκαλέσει το φράξιμο, να υποχωρήσει προς τον κεντρικό σωλήνα αποχέτευσης ελευθερώνοντας το σιφόνι.

Η ίδια αρχή με το αντίστοιχο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με τα ειδικά φιαλίδια spray με την ειδική κεφαλή. Η κεφαλή αυτή προσαρμόζεται στο στόμιο εκροής κλείνοντας τη δίοδο του αέρα ή του νερού. Το υπό πίεση αέριο, ελευθερώνεται ασκώντας μεγάλη πίεση του σημείο του βουλώματος. Στην περίπτωση που τα συγκεκριμένα μέσα στο συγκεκριμένο σημείο βουλώματος «αρνούνται» να φέρουν αποτέλεσμα, η καλύτερη λύση και μάλλον η μόνη, είναι η αποσυναρμολόγηση του σιφονιού και ο καθαρισμός του, που μάλλον θα πρέπει να γίνει από κάποιον υδραυλικό.

Αν το φράξιμο εντοπίζεται σε κάποιο σημείο του δικτύου αποχέτευσης κοντά στο νεροχύτη ή το νιπτήρα και τη λεκάνη, αλλά μετά το σιφόνι, τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί ακόμα να επέμβει, χωρίς τη βοήθεια ειδικού, με το γνωστό σπιράλ ή την ατσαλίνα. Το μήκος τους μπορεί να φτάσει από πέντε μέχρι δέκα μέτρα. Η κεφαλή του σπιράλ περιστρέφεται μέσω μιας μανιβέλας και εισχωρεί στο σωλήνα σε βάθος, καθαρίζοντας το σωλήνα και σπάζοντας το σώμα που εμποδίζει τη δίοδο προς την αποχέτευση.

Αν αυτές οι μέθοδοι δεν φέρουν κάποιο αποτέλεσμα, αλλά και αν το δίκτυο που έχει παρουσιαστεί το φράξιμο είναι μεγαλύτερο από αυτό στο εσωτερικό του σπιτιού, η λύση εναπόκειται πλέον στην συμβολή μιας αποφρακτικής εταιρίας με τα εξειδικευμένα εργαλεία και μηχανήματα. Τέτοια ειδικά εξαρτήματα είναι μηχανικές ατσαλίνες και σπιράλ μεγάλου μήκους με ειδική κεφαλή διάτρησης, ειδικά τηλεσκοπικά εύκαμπτα.

Στη μάχη για την απόφραξη αγωγών από επαγγελματίες, παίρνουν μέρος οι ριζοκόπτες και οι κάμερες βιντεοσκόπησης του εσωτερικού του σωλήνα. Σημαντικό δε ρόλο στην επίτευξη του στόχου της απόφραξης, παίζουν τα πιεστικά υψηλής πίεσης νερού με το σωλήνα μεγάλου μήκους και τα ειδικά μπεκ, όπως επίσης οι ισχυρές αντλίες αναρρόφησης. Στις περιπτώσεις των πιεστικών, ο εύκαμπτος σωλήνας εισέρχεται μέσα στον αποχετευτικό σωλήνα, εκτοξεύοντας νερό με πολύ υψηλή πίεση, το οποίο διαλύει κάθε εμπόδιο και αιτία φραξίματος και το αφήνει να παρασυρθεί με τη ροή του νερού, απελευθερώνοντας τους αγωγούς αποχέτευσης. Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμα εξαρτήματα και μηχανήματα τα οποία χρησιμοποιούνται σε ειδικές περιπτώσεις και σε ειδικά μεγέθη δικτύων αποχέτευσης.